THEN COMES SILENCE + VISION VIDEO

25 november // 2023 // Plan B

Klubb DÖD presenterar stolt:

▲ VISION VIDEO – Det amerikanska bandet, Vision Video från Athens, Georgia är ett efterlängtat fenomen inom post punk- och goth-scenen. Det kommer alltjämt bra nya grupper och soloartister, men återväxten bland den nya publiken har inte fyllts på i samma tempo. Tills nu!

I USA har goth och liknande genrer börjat komma tillbaka. Orsaken skulle kunna vara att Bille Eilish introducerat en något mörkare stil för den unga publiken, samt att musik från band som The Cramps och Siouxsie and The Banshees har börjat spelas i olika serier. Det verkar ha skapat en kedjeeffekt och den unga publiken söker upp band som The Cure, Joy Division och Sisters of Mercy med flera.

Dusty Garnon från Vision Video, är även känd som “Gothdad” och har ett TikTok- och Instagram-konto som stadigt växer med flera hundra tusen följare. Jag har själv sett när vi följde dem på den senaste USA-turnén, hur han och Emily från samma band möter upp långa köer av fans efter varje show i ett slags “meet-and-greet”. Fans får ta selfies, få autografer och framför allt prata av sig om sina bekymmer och grubblerier. Vision Video tar det sistnämnda på stort allvar och det vet alla fans.

Vision Video är aktiva inom HBTQ-rörelsen i USA och Dusty har ett förflutet som soldat i US Army där han tjänstgjort i Afghanistan. Han är som den nya generationens Henry Rollins eller Jello Biafra på scen. I mellansnacket mellan låtarna inspirerar han publiken att engagera sig politiskt. Goth-scenen är väl inte direkt berömd för att vara politisk, men han bevisar motsatsen och det är vad den yngre publiken verkar vilja ha. Han sätter fingret på ämnen som definitivt talar till dem. Detta i kombination med deras energiska postpunk är som krut och bränsle på scen.

– Alex Svenson, Then Comes Silence

www.facebook.com/visionvideoofficial

▲ THEN COMES SILENCE – Stockholmsbaserade Then Comes Silence har sedan de bildades för ett decennium sedan, flörtat med döden och melankolin i varje ord och melodi. I början av deras karriär betonade de det psykedeliska med en doft av shoegaze och indierock. Med tiden kom de dock att spela mer kraftfulla upptempolåtar i den mörkare skalan som smakade post punk och goth rock. Deras intensiva och riviga gitarriff och melodier har gått hem hos publiken i diverse mörkalternativa scener utanför Skandinavien, speciellt hos tyskarna och i USA. Nu är dom hemma efter den första Europaturnén på tre år och två intensiva turnéer i USA från kust till kust och nord till syd. Then Comes Silence blev de första som fick ett skivkontrakt med Berlinbaserade NEXILIS, ett nytt skivbolag under Schubert Music Europe.

I dessa mörka tider och sedan ett par år sedan, har det ofta känts som att allt blivit gråare. Med musiken kan man vanligtvis fly undan till en annan värld, eller så kan man få stödet som man behöver för att hantera mörkret och omfamna det. Där kommer Then Comes Silence in som uppmuntrar just det. Deras sjätte och nysläppta album från i somras, ”Hunger” handlar om hopp och ljuset i slutet av tunneln. Pandemin har tyngt ned, om än splittrat en del musikprojekt, men det har även öppnat upp för nya idéer och inspiration som forcerades som ett resultat av nöd i allt mörker. För att citera vad Alex Svenson, sångaren, sa i fjol till postpunk.com I en intervju: Let the post-corona mayhem begin and create some magic.

www.facebook.com/thencomessilence

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

• Dörrarna öppnar kl. 20:00
• Plan B, Norra Grängesbergsgatan 26 B, 214 50 Malmö
• 18 år
• Förköp 200 kr + serviceavgift

Vi gör vårt yttersta för att evenemanget ska kunna besökas av alla. Kontakta oss på info@klubbdod.se för frågor om tillgänglighet.

www.klubbdod.se

I samarbete med Amplified Medborgarskolan.

VARMT VÄLKOMNA!