Strebers + Existenz

05 April // 2019 // Nalen Klubb

Det legendariska punkbandet Strebers har passerat 30 år tillsammans som band och besöker äntligen oss på Klubb DÖD!

▲ STREBERS – Man kan inte tala om svensk punkhistoria utan att nämna Strebers. Strebers bildades i mitten av 80-talet av gitarristen och sångaren Micke ”Ulke” Johansson, basisten Pelle Pettersson och Johnny Rydh på trummor. Två släpp, ”Ur led är…” & ”Öga för öga” hanns med innan en paus uppstod när basisten lämnade skutan, men Johansson och Rydh hittade tillbaks när Fredrik ”Ztikkan” Blomberg trakterade instrumentet istället. Med släppen ”I fädrens spår” och ”Kallt stål, varmt blod” hittade bandet ut till en allt bredare publik och framtiden låg för deras fötter när allt fick ett abrupt slut efter att Rydh omkom i en bilolycka. Kvarvarande medlemmar hedrade sin bandkamrat med släppet ”Till en vän” och en avskedsturné tillsammans med Stefan ”Stipen” Carlsson vilket sedermera ledde fram till bildandet av Dia Psalma.

Ett par återföreningar har det blivit genom åren men det var med sitt 30-årsjubileum 2015 som bandet återuppstod på allvar. Nu står de än en gång redo att bekämpa de kalla högervindar som sveper genom landet med sina musikaliska käftsmällar!

www.facebook.com/pg/strebersofficial

▲ EXISTENZ – Existenz bildades under namnet Agda Anal i Helsingborg 1982 med Rolle Olsson på bas, Stefan Georgsson på trummor, Jocke Andersson på gitarr och Magnus Andersson på sång. Första spelningen var på Blå Vinkeln i Bjuv och den andra spelningen på Restaurang Terassen i Helsingborg tillsammans med bl.a. Anti-Cimex och Arroganta Agitatorer. Tre veckor innan ep:n “Listen” spelades in blev Jyrki Siikaluoma bandets nya sångare. Ep:n släpptes i 500 exemplar 1983. Bandet bytte också i samband med det namn till Existenz. Spelningar gjordes runt om i södra Sverige. Rolle slutade någon gång 83-84 och i stället kom Jyrkis kompis David Butolen med på bas och det är den sättningen som de flesta förknippar med Existenz.

I juni 1984 spelades uppföljaren till “Listen” in, “Let´s get drunk before it´s too late” och släpptes i 750 exemplar. Existenz fick kontakt med Charlie Harper från Uk Subs och Urban Dogs som hösten 1984 ordnade tre spelningar i London. Spelningarna gick över förväntan och Existenz började planera för en miniturné i England. En fallfärdig folkabuss köptes och i juli 1985 bar det av. I England blev det fem spelningar. Under den sista tiden kom även Micko från Noncens med på gitarr och den sista spelningen gjordes på Ungdomshuset i Köpenhamn 1986 och efter det upplöstes bandet – dock inte för gott!

www.facebook.com/existenzpunk

DJ Alex Vain

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

• Dörrarna öppnar kl. 21:00
• Nalen Klubb
• Ⓣ-Hötorget, David Bagares gata 15
• 18 år

Show 22:00 Existenz
Show 23:00 Strebers

Biljetter: https://www.nalen.com/konsert/2019/strebers/

www.klubbdod.se

VARMT VÄLKOMNA!