Gene Loves Jezebel with Jay Aston + Then Comes Silence

22 april // 2023 // Nalen Klubb

Klubb DÖD presenterar oerhört stolt…

▲ GENE LOVES JEZEBEL (Jay Aston & Peter Rizzo) – Det engelska post-punk/rock/new wave-bandet Gene Loves Jezebel, ursprungligen ”Slavarian”, grundades av tvillingbröderna Jay och Michael Aston och drog med sig en explosion av färger till den svartvita gothvärlden under 1980-talet. Bandets goth-profil skulle komma senare, men deras debutalbum ”Promise” (1983), som tog England med storm, fäste ändå sina mörka färger på denna framväxande scen. Låtar som den skruvade och dystra “Upstairs” och “Screaming (For Emmalene)” svävade mellan en melankolisk och romantisk atmosfär.

De var outsiders när de flyttade till London och satte ihop bandet. De befann sig mitt i en febril undergroundrörelse där musik korsades med konst, mode och alternativ kultur. Michael var tvillingbrödernas poetiska, gothlutande sida medan Jay Astons banshee-liknande och jämrande sång försåg Gene Loves Jezebel med en av deras många egenheter. Efter ett flertal livespelningar nådde de snabbt sin första framgång år 1982 genom singeln ”Shavin’ my neck”. Det har funnits flera upplagor av bandet och de har splittrats och återförenats genom åren. Deras absolut största framgång kom 1987 med singeln ”The motion of love”.

www.facebook.com/OfficialGeneLovesJezebel
www.genelovesjezebel.co.uk

▲ THEN COMES SILENCE – Stockholmsbaserade Then Comes Silence har sedan de bildades för ett decennium sedan, flörtat med döden och melankolin i varje ord och melodi. I början av deras karriär betonade de det psykedeliska med doft av Shoegaze och indierock. Med tiden kom de dock att spela mer kraftfulla upptempolåtar i den mörkare skalan som smakade postpunk och gothrock. Deras intensiva och riviga gitarriff och melodier har gått hem hos publiken i diverse mörkalternativa scener utanför Skandinavien, speciellt hos tyskarna och i USA. Med detta sagt, efter sin enda spelning i Sverige för i år, på Subkultfestivalen, har de nyligen påbörjat sin USA-turné. Then Comes Silence blev de första som fick ett skivkontrakt med Berlinbaserade NEXILIS, ett nytt skivbolag under Schubert Music Europe.

I dessa mörka tider och sedan ett par år sedan, har det ofta känts som att allt blir gråare. Med musiken kan man vanligtvis fly undan till en annan värld, eller så kan man få stödet som man behöver för att hantera mörkret och omfamna det. Där kommer Then Comes Silence in som uppmuntrar just det. Deras sjätte och nysläppta album från i somras, ”Hunger” handlar om hopp och ljuset i slutet av tunneln. Pandemin har tyngt ned, om än splittrat en del musikprojekt, men det har även öppnat upp för nya idéer och inspiration som forcerades som ett resultat av nöd i allt mörker. För att citera vad Alex Svenson, sångaren, sa i fjol till postpunk.com I en intervju: Let the post-corona mayhem begin and create some magic.

www.facebook.com/thencomessilence
www.thencomessilence.eu
www.youtube.com/user/ThenComesSilence

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

DJ Schneidler

• Dörrarna öppnar kl. 21:00
• Nalen Klubb
• Ⓣ-Hötorget, David Bagares gata 15
• 18 år

Vi gör vårt yttersta för att evenemanget ska kunna besökas av alla. Kontakta oss på info@klubbdod.se för frågor om tillgänglighet.

www.klubbdod.se

I samarbete med Amplified Medborgarskolan

VARMT VÄLKOMNA!